Groep 4: ‘Wat doe jij als de dijken breken?’

Vorige week was het 65 jaar geleden dat Nederland te maken kreeg met grote overstromingen. Middels de methode ‘onderzoekend en ontwerpend leren’ zijn we hiermee in groep 4 aan de slag gegaan. De kernvraag was: ‘Wat doe jij als de dijken breken?’. 

In Nederland is heel veel water, als het water stijgt is er kans op een overstroming. Allereerst hebben we een uitzending van ‘Het Klokhuis’ bekeken waarin verslag werd gedaan van de grote watersnoodramp in 1953. Erg indrukwekkend! Vervolgens moesten de kinderen gaan nadenken over de vraag: ‘Wat doe jij als de dijken breken?’. In kleine groepjes werd hierover gepraat en er werden goede ideeën opgeschreven. Vervolgens mochten ze het idee in tweetallen verder gaan uitwerken en ontwerpen.

Er zijn heel wat boten gemaakt. Boten die bewaard worden op het dak van het huis of in de schuur. Boten met afdakjes, zodat mensen droog blijven. Boten met dichte buizen, waarin mensen kunnen ‘slapen’. Boten met ‘flippers’ aan de zijkant, zodat het water niet de boot in kan slaan. Boten met extra boten erin, die je kunt uitklappen wanneer de boot vol is. Of met een extra vlot die je kunt uitgooien voor drenkelingen. Of met veel zelfopblaasbare reddingsbanden. Of een boot met ‘haken’ aan de zijkant, waar mensen zich aan vast kunnen maken en zo mee kunnen drijven. De meeste kinderen hebben een boot gemaakt omdat ze daarmee niet alleen zichzelf, maar ook anderen kunnen redden.

Benjamin had het idee om de boot vast te maken met dikke, lange kabels aan zware stenen. Als het water dan stijgt dan blijft de boot op dezelfde plek liggen en drijft het niet weg.

Sem en Samuel hebben de volgende uitvinding bedacht: hen lijkt het een goed idee dat iedereen in zijn huis een buis heeft. Dat er een gangensysteem wordt gemaakt onder de grond door. Als er dan een overstroming is, dan typ je een land in waar je naartoe wilt vluchten en dan vlieg je in die buis naar dat land toe.

Gelukkig hebben we ook gezien dat ons land heel goed is beschermd tegen hoogwater en overstromingen. Met dijken, waterkeringen, dammen en duinen houden we het water uit de zee en rivieren buiten de deur. Toch blijft er een kleine kans bestaan dat het ooit nog eens gebeurd. De Nederlandse bodem daalt, waardoor ons land steeds verder onder de zeespiegel komt te liggen. De zeespiegel stijgt, vanwege de opwarming van de aarde. Klimaatverandering zorgt voor extremer weer, waaronder meer en zwaardere regenbuien. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat Nederland voorbereid een waakzaam moet blijven!

 

Geef een reactie